Етіологія компульсивного переїдання
Причини компульсивного переїдання поділяють на психологічні, соціальні та біологічні.
Основною психологічною першопричиною психогенного переїдання стає невміння справлятися з емоціями, що спричиняються як зовнішніми несприятливими чинниками, так і внутрішніми конфліктами. Тригерами для нападу обжерливості стають різні емоції: образа, неможливість змінити ситуацію, провина, страх, образа чи тривога.
Багато пацієнтів страждають від заниженої самооцінки та почуваються нездатними відповідати очікуванням та вимогам оточуючих. Вони ще в дитинстві звикли долати негативні емоції за допомогою їжі, оскільки не знаходили підтримки у дорослих. У багатьох пацієнтів із дитячого віку є звичка їсти багато солодкої чи жирної їжі, їсти без відчуття голоду «за компанію». Вони часто страждали внаслідок складних взаємин з дорослими та конфліктів у сім’ї.
До соціальних причин нервового переїдання належить культ стрункості. У разі наявності зайвої ваги власна значимість знижується, з’являється відчуття провини та неповноцінності. Заглушити ці негативні переживання допомагає їжа. У результаті створюється замкнене коло, коли фактори підживлюють та підсилюють один одного. Нездатність зупинитися в споживанні їжі спричиняє підвищену тривожність, яка ще більше посилює наявний РХП. Також ймовірність появи нападів ненажерливості підвищується у тих дітей, яких батьки заохочували або заспокоювали їжею.
До біологічних причин компульсивного переїдання належить спадкова схильність. Вчені виявили три гени, які у разі систематичного переїдання призводять до набору зайвої ваги. До них належать гени Taq1A1, GAD2 та FTO. Також схильність до нервового переїдання підвищується у разі спадкової схильності до підвищеної тривожності та депресії.